Anders Behring Breivik: Norges Onda Dexter

2012-04-21 @ 14:00:39



En sjukt man, en sjukligt sjukt man.

Alla får tycka och tänka vad de vill, men när det appliceras till praktiken, det är då det blir farligt, om inte livshotande.

Det är väldigt svårt att ha missat det som har inträffat i Norge under den senaste tiden, det är faktiskt nästintill omöjligt. Jag personligen kan få lite dåligt samvete då jag säger till mig själv "nej vad hemskt, hur kan någon göra så" och sen fortsätter jag att döda utomjordingar på Halo eller tittar med glädje på Spartacus eller Dexter där samma gärningar inträffar hela tiden, Dexter är praktiskt taget en snäll version av Breivik, han dödar de som han inte tycker borde finnas här på jorden för att de är brottslingar osv.

Vi har alla våra värderingar, vi har vår moral, varför blir massmördaren Dexter en hjälte och Breivik en källa till hat och sorg? Om Breivik skulle glorifierats på en kommersiell TV-kanal och varit huvudpersonen i en omtyckt Tv-serie och Dexter levt i verkligheten, skulle rollerna vara ombytta eller skulle våra tankar angående dåden vara de samma?

Skillnaden mellan verklighet och fantasi är stor. När något händer på riktigt, det är då vi reagerar, det är då vi gråter och det är då vi bryr oss.

Det Breivik gjorde är oförlåtligt, det Dexter gör varje vecka på Tv-kanalen Showtime i USA är coolt.

"I am currently watching Dexter, the series about that forensic mass murderer"

Taget från Breiviks personliga hemsida








Kommentarer
Postat av: Sandra Tengvall

Nu har ju jag inte sett Dexter, men visst är du inne på något här. Principen gäller ju även DeathNote, med den skillnaden att den sistnämna är vinklat ur ett tankeställande perspektiv, snarare än det klassiska Hollywoodska idialet.

Man kan faktiskt dra det hela ett steg längre: är det inte mycket i fiktion som publiken finner sig i, medan de klagar på de verkliga replikorna? T.ex:

Sex'n the city: otrohet.

Cougar town: pedofili.

Vampire Dairys: kvinnomisshandel.

Och ärligt talat, vem skulle tolerera en läkare som House?

Listan kan göras lång, och den stora frågan är: Varför finner vi oss i grotesk fiktion, när tanken på att göra det verkligt är så moralisk oacceptabelt?

2012-04-21 @ 16:46:48
URL: http://ensmulaluft.blogg.se/
Postat av: J.N.

Du är väll fullt medveten om att Dexter är en Seriemördare och inte en massmördare, det är en stor skillnad då en serie mördare dödar minst 3 personer vid 3 olika tillfällen medans en mass mördare dödar över 10 personer vid ett tillfälle.



Samt att du i princip jämställer en person som går efter seriemördare med en som dödade barn och vuxna genom både ett bombdåd och genom att skjuta dem, jag ser inte vart du vill få det kopplat utöver att du eventuellt inte vet skillnaderna mellan olika handlingar och vad deras innebörd betyder.



Dina paralleller går och dra mellan en soldat och en polis, den ena är tränad för och skydda sin egna befolkning genom att eventuellt döda kriminella medans den andra är tränad och döda alla som är fientliga mot sin egna befolkning.

2012-04-22 @ 12:53:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0